Hypotéky

Ako si viem zabezpečiť nižší úrok na hypotéke? Viem si hypotéku predschváliť?

Úrokové sadzby na hypotékach stále raketovo stúpajú. Zvyšovanie úrokov začalo v roku 2022 a spôsobilo spomalenie úverového trhu. Turizmus za nižším úrokom (refinancovanie úveru) do inej banky skončil. Aktuálny trend cien nehnuteľností na Slovensku však hovorí o tom, že väčšina si na svoje bývanie musí zobrať hypotéku alebo už hypotéku má. Spolupráca s kvalitným finančným sprostredkovateľom môže viesť k zabezpečeniu nižšieho úroku na hypotéke.

Jedným z problémov, s ktorým sa najčastejšie stretávame je, že klienti si nevedia nájsť svoju vysnívanú nehnuteľnosť. Vyčkávanie však v tomto období nie je ideálnou voľbou z dôvodu neustáleho zvyšovania úrokových sadzieb. Pre porovnanie, ak by klient riešil hypotéku na začiatku roka 2022, kedy bola priemerná úroková sadzba bola okolo 1%, zaplatil by na mesačnej splátke pri hypotéke vo výške 150 000 eur o 233,66 eur menej ako aktuálne. Ako si však zabezpečiť nižší úrok už dnes? 

Ide o tzv. hypotéku na nešpecifikovanú nehnuteľnosť. Ponúkajú to momentálne na Slovensku dve banky. Ide o typ hypotéky, pri ktorej si žiadateľ nechá schváliť určitú výšku hypotéky bez špecifikácie kupovanej a zakladanej nehnuteľnosti (teda ak nehnuteľnosť ešte nemá nájdenú) za dnešných podmienok – výšky úrokov. Týmto spôsobom si klienti vedia tzv. predschváliť hypotéku na 6 až 12 mesiacov dopredu a ušetriť vo finále niekoľko tisíc eur.

Ak Vás zaujíma ako funguje možnosť predschválenia hypotéky alebo len samotný prepočet hypotéky. Kľudne nás kontaktujte. Radi Vám pomôžeme v akejkoľvek oblasti financií. Stačí nás kontaktovať.


Poskytovanie finančného sprostredkovania vnímam ako službu, ktorá musí byť založená na pravdivosti, odbornosti, dôvere a vytváraní vzťahu medzi klientom a sprostredkovateľom. Z toho dôvodu sa v tejto oblasti neustále vzdelávam a pracujem na odbornosti, aby som klientom poskytol profesionálny pohľad na každú z oblasti financií. Viac o mne

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Hypotéky

Na čo sa pripraviť pri výročí fixácie hypotéky? Ako viem znížiť úrok už dnes?

Juraj Živický

Juraj Živický 22.05.2023

Hypotéky

Ako dofinancovať hypotéku do 100%?

Juraj Živický

Juraj Živický 21.11.2022