Hypotéky

Na čo sa pripraviť pri výročí fixácie hypotéky? Ako viem znížiť úrok už dnes?

Jedným z častých problémov, ktoré na Slovensku máme je, že ľudia vychádzajú so splátkami na úveroch na doraz ich príjmu a neuvedomujú si fakt, že banka pri výroči fixácie ich hypotéky zvýši úrokovú sadzbu na aktuálnu úroveň na trhu.

Zoberme si príklad klienta, ktorý si v roku 2020 zobral skvelý lacný úver (s úrokom 0,40%) vo výške 150 000 € s fixáciou na 3 roky. Jeho výročie fixácie bude vyzerať napr. takto: 

Ak klient ponechá všetky parametre úveru rovnaké (napr. dobu splatnosti) a banka mu nastaví úroky, ktoré sú aktuálne vo výške okolo 4% (a do budúcna budú pravdepodobne ešte vyššie), zvýši sa jeho splátka hypotéky o 243,83 €, čo v situácií zdražovania energií, potravín a všetkého ostatného pre neho nemusí byť prijateľné. Ak to vek klienta umožňuje a navýši splatnosť hypotéky o 3 roky – teda opäť na pôvodných 30 rokov, jeho situácia bude vyzerať nasledovne:

Ani v jednom prípade však klient nebude mať nižšiu splátku, akú má aktuálne. Tento fakt by si mal uvedomovať každý, kto hypotéku má a na toto obdobie výročia fixácie sa vopred zodpovedne pripraviť už teraz.

Kvalitný audit všetkých finančných produktov, ktoré momentálne platíte, určite pomôže k vyriešeniu tejto nepríjemnej situácie. S auditom vám veľmi radi pomôžeme. Kontaktujte nás!

Končí Vám fixácia v roku 2023 alebo 2024 ?

V roku 2023 a 2024, podľa údajov Národnej banky Slovenska, skončí fixácia úroku na polovici aktuálne splácaných hypoték (presne je to 47% poskytnutých hypoték). Podľa najnovších vyjadrení Európskej centrálnej banky (ECB) sa budú úroky na hypotékach v blízkej dobe hýbať okolo 5% – 5,5%.

Keďže tieto zmeny na trhu zasiahne veľké množstvo klientov, je potrebné sa na túto situáciu zodpovedne pripraviť a poznať všetky možnosti, ako zvládnuť prichádzajúcu refixáciu hypotéky. Jednou z možností, ktorú aktuálne veľmi často riešime s klientmi, ktorým končí fixácia na hypotéke v najbližších 24 mesiacoch, je tzv. schválenie aktuálnych podmienok (refinancovanie úveru) s odloženým čerpaním na 6 až 24 mesiacov. To znamená, že klient tak spláca hypotéku do výročia fixácie, ale pri výročí ju refinacuje. Opäť si uvedieme príklad klienta, ktorý túto možnosť využije a naopak klienta, ktorý túto možnosť nevyužije:

Nie je však vylúčené, že banky svoje úroky nebudú naopak znižovať. Je to však 50 na 50. Ak banky svoje úroky budú zvyšovať, vy budete mať schválené dnešné lacnejšie podmienky a dokážete ušetriť niekoľko tisíc eur. Ak však banky svoje úroky budú naopak znižovať, naše odporúčanie bude jednoznačne ponuku, ktorú máte predschválenú odmietnuť a úver vyriešime niekde inde za lacnejších podmienok. S týmto sa však spája poplatok za nečerpanie úveru, ktorý sa pohybuje okolo 500 €. Tento poplatok v porovnaní s tým, čo naopak môžete získať ak banka úroky navýši, je zanedbateľný.

7 dôvodov prečo využiť možnosť predschválenia hypotéky a riešiť túto vec už dnes

  1. ušetríte na mesačnej splátke kľudne aj niekoľko stovák eur mesačne,
  2. ušetríte niekoľko tisíc eur na preplatenosti na úrokoch,
  3. pri najbližšom výročí fixácie budete banke dĺžiť menej na zostatku hypotéky,
  4. dnes nastavíte novú fixáiu a predĺžite tak obdobie fixácie,
  5. svoj pôvodný úver za lacných podmienok dosplácate a nový začnete splácať až pri výročí,
  6. zabezpečite si dnešné nižšie úrokové sadzby,
  7. celý proces administratívy vybavíme za vás.


Poskytovanie finančného sprostredkovania vnímam ako službu, ktorá musí byť založená na pravdivosti, odbornosti, dôvere a vytváraní vzťahu medzi klientom a sprostredkovateľom. Z toho dôvodu sa v tejto oblasti neustále vzdelávam a pracujem na odbornosti, aby som klientom poskytol profesionálny pohľad na každú z oblasti financií. Viac o mne

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Galérie

Prosight Gala 2024

Juraj Živický

Juraj Živický 28.02.2024

Osobné financie

Daň z nehnuteľností za rok 2023

Juraj Živický

Juraj Živický 17.01.2024

Galérie

Ročné vyhodnotenie 2023

Monika Cehulová

Monika Cehulová 17.01.2024