Poistenie

Cestujete autom na dovolenku? Kompletný sprievodca poistením auta

Poistenie vozidla je dôležitou súčasťou vlastníctva a prevádzky automobilu. Existujú rôzne typy poistenia, ktoré pokrývajú rôzne riziká a situácie. Tri hlavné typy sú:

  • povinné zmluvné poistenie,
  • havarijné poistenie a
  • cestovné poistenie auta.

Každé z týchto poistení má svoje špecifiká. Aký je medzi nimi rozdiel a čo všetko pokrýva cestovné poistenie auta na dovolenku?

Povinné zmluvné poistenie (PZP)

Povinné zmluvné poistenie (PZP) je zákonom stanovené poistenie, ktoré musí mať každý vlastník motorového vozidla. Jeho cieľom je krytie škôd, ktoré môže poistený vodič spôsobiť tretím osobám pri prevádzke vozidla. PZP platí v celej Európe ako aj v ďalších krajinách ako je napríklad Turecko, Izrael či Rusko. K povinnému zmluvnému poisteniu si môžete vybaviť viaceré druhy pripoistení. Ponuka sa odvíja od zvolenej poisťovne.

Najčastejšími pripojisteniami k PZP sú:

  • Pripoistenie stretu so zverou – toto pripojistenie však platí len v rámci Slovenska a býva so spoluúčasťou.
  • Pripoistenie batožiny – zvyčajne kryje viacero oblastí, vrátane: poškodenia, zničenia, odcudzenia alebo straty.
  • Pripoistenie živelnej udalosti – to vo väčšine prípadov kryje nasledujúce oblasti: požiar, výbuch, úder blesku, povodne, pád stromov, lavíny.
  • Pripoistenie úrazu vodiča – slúži na odškodnenie viacerých rizík, vrátane: smrti vodiča následkom úrazu, trvalých následkov úrazu a hospitalizácie vodiča.
  • Pripoistenie úrazu posádky – okrem jazdy motorovým vozidlom kryje osoby aj pri: nastupovaní a vystupovaní z vozidla, uvádzaní motora do chodu pred začiatkom jazdy, krátkodobých zastaveniach vyžiadaných situáciou v premávke, odstraňovaní bežných porúch vozidla, ktoré vznikli počas jazdy.
  • Pripoistenie výtlku – toto pripoistenie vzťahuje len na jazdu po slovenských cestách. Kryje škody na vybraných častiach automobilu – najmä diskoch, pneumatikách.
  • Pripoistenie čelného skla – zvyčajne platí v celej Európe, jedno z najžiadanejších pripojistení.

Havarijné poistenie

Havarijné poistenie je dobrovoľné poistenie, ktoré kryje škody na vlastnom vozidle poisteného, ktoré môžu vzniknúť v dôsledku rôznych udalostí. Štandardne sa dojednáva územná platnosť Európa. Medzi hlavné kryté riziká patria:

  • Dopravné nehody: Kryje škody spôsobené nehodou, ktorú zavinil poistený alebo iný účastník cestnej premávky.
  • Krádež a vandalizmus: Zahŕňa náhradu škody spôsobenej krádežou vozidla alebo jeho častí, ako aj vandalizmom.
  • Prírodné katastrofy: Kryje škody spôsobené živelnými udalosťami ako sú povodne, požiare, búrky a iné prírodné pohromy.
  • Škody spôsobené zvieratami: Poistenie môže zahŕňať aj škody spôsobené stretom so zvieraťom alebo poškodenie vozidla zvieratami.

Havarijné poistenie okrem prípadov havárie doceníte v situáciách, keď je páchateľ škody neznámy. Nepopierateľnou výhodou je aj možnosť, ak ste poškodený, vybrať si z čoho chcete plnenie – PZP alebo havarijné poistenie. V prípade PZP nemusí plnenie postačovať na celú opravu.

Cestovné poistenie auta

Je súčasťou širšieho cestovného poistenia a pokrýva situácie, ktoré môžu nastať pri cestovaní vozidlom do zahraničia. Zvyčajne zahŕňa:

  • Asistenčné služby: Pomoc pri nehode alebo poruche vozidla v zahraničí, vrátane odťahu vozidla, opravy na mieste, ubytovania a náhradného vozidla. Pomoc pri defekte, vybitej batérii, nedostatku paliva či strate kľúčov.
  • Liečebné náklady: Krytie liečebných nákladov v prípade zranenia pri nehode v zahraničí.
  • Právnu ochranu a pomoc: Právne poradenstvo a krytie nákladov na právne služby v prípade nehody alebo iných právnych problémov v zahraničí.

Záver

Pri výbere správneho poistenia je dôležité zohľadniť nielen zákonné požiadavky, ale aj individuálne potreby a riziká spojené s prevádzkou vozidla. Povinné zmluvné poistenie je základom, ktorý musí mať každý vodič, zatiaľ čo havarijné poistenie a cestovné poistenie auta ponúkajú ďalšie krytie a ochranu v rôznych situáciách. Pripoistenia umožňujú prispôsobiť poistenie konkrétnym potrebám a poskytnúť ešte väčšiu mieru istoty. Poistenie auta na cesty je rozhodne spôsob, ako si užiť dovolenku bezpečnejšie.

Byť kvalitným finančným sprostredkovateľom pre mňa znamená neustále vzdelávanie aby som svojou odbornosťou vedel poskytnúť klientom najlepšie riešenie pre ich potreby. Zároveň svoju prácu robím objektívne a charakterne. Spoluprácou so mnou získate pohľad z odbornej stránky, porovnanie viacerých riešení tak aby sme vždy spolu s vami vybrali tú najlepšiu možnosť.  

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ... Prihlásením sa súhlasíte so spracovaním osobných údajov.

Súvisiace články

Galérie

Úžasné 13. narodeniny PROSIGHT Slovensko!

Juraj Živický

Juraj Živický 05.09.2024

Galérie

Golfový deň – teambuilding 18.8.2024

Juraj Živický

Juraj Živický 21.08.2024

Poistenie

Krátke zhrnutie benefitov zdravotných poisťovní na Slovensku na rok 2025

Juraj Živický

Juraj Živický 21.08.2024