Dôchodok

Kooperativa vstúpila na trh dôchodkového sporenia

Druhý pilier prešiel od začiatku roka 2023 výraznými zmenami. Borí sa však dlhodobo s viacerými vážnymi problémami. Na jednej strane neustále zásahy politikov pripravili sporiteľov o miliardy eur. Na druhej strane tlak na znižovanie poplatkov tlačí smerom nadol zisky dôchodkových správcovských spoločnosti. V tomto neistom prostredí posledné roky prichádza k výraznej zmene majiteľov. Pred necelými dvoma rokmi dôchodkovú spoločnosť AXA kúpila UNIQA a v roku 2019 dôchodkovú správcovskú spoločnosť AEGON získala spoločnosť NN.

Kooperativa kúpila 365.life dôchodkovú správcovskú spoločnosť

Poisťovňa Kooperativa je novým vlastníkom najmenšej DSS na trhu – 365.life. Tá spravuje úspory približne 125-tisíc sporiteľov v hodnote zhruba 500 mil. eur.

Kooperativa poisťovňa deklaruje, že nadobudnutie 365.life nebude mať vplyv na správu, riadienie a organizačnú štruktúru pôvodnej dôchodkovej spoločnosti. Pre klientov sa z hľadiska ich doterajších úspor na starobnom dôchodkovom sporení nič nezmení.

Aké zmeny nastanú v produktoch?

V ponuke naďalej zostávajú dva dôchodkové fondy (akciový fond bol zlúčený do indexového fondu), ktoré od 01.06.2023 zmenili svoj názov nasledovne:

  • KOOPERATIVA, d. s. s., a. s., KOOPERATIVA dlhopisový garantovaný, d. f. (skrátene KOOPERATIVA dlhopisový garantovaný, d. f.)
  • KOOPERATIVA, d. s. s., a. s., KOOPERATIVA indexový negarantovaný, d. f. (skrátene KOOPERATIVA indexový negarantovaný, d. f.)

Na výbere dôchodkovej spoločnosti záleží

Netreba zabúdať, že ide o naše dôchodky a s tým sa spája aj správny výber fondu a dôchodkovej správcovskej spoločnosti. O tom ako funguje dôchodkový systém na Slovensku sa môžete dočítať tu. Správne nastavenie druhého dôchodkového piliera spočíva v prvom rade o nastavení indexového dôchodkového fondu. Rozhoduje tu každé jedno percento zhodnotenia. Dlhodobo spoločnosti, ktoré ponúkajú indexový fond zhodnotili úspory sporiteľov nasledovne:

Priemerné ročné výnosy v II. pilieri.
indexové fondy


Príklad, ak by mi na druhý pilier odchádzalo 100 € z mojich odvodov.
Informatívny prepočet s dlhodobým priemerným výnosom indexových fondov druhého piliera


Aká je minulosť druhého piliera?

Obrovské škody spôsobili viaceré neodborné zásahy. Druhá vláda Smeru – SD zaviedla v dlhopisových fondoch druhého piliera takzvané garancie. Na ich základe museli sporiteľom za prípadné straty ručiť vlastným majetkom dôchodkové správcovské spoločnosti. Garantované fondy nemohli skončiť v mínuse počas extrémne krátkeho obdobia šiestich mesiacov, čoho výsledkom bolo konzervatívne investovanie a extrémne nízke výnosy.

Smer – SD zároveň presunul sporiteľov z akciových do garantovaných fondov. Väčšina ľudí zmenu akceptovala a nevyužila písomnú možnosť odmietnutia presunu. Zo spätného pohľadu to bola nenapraviteľná chyba. Presun majetku sa totiž zrealizoval až po páde búrz. Sporitelia tak utrpeli obrovské straty a následným presunom majetku stratili možnosť zarobiť na následnom raste trhov. Pred pár rokmi nezávislá Rada pre rozpočtovú zodpovednosť výšku spôsobených škôd odhadla na dve až deväť miliárd eur.

V prípade akýchkoľvek otázok sme vám kedykoľvek k dispozícií. Ak zvažujete prechod do inej dôchodkovej správcovskej spoločnosti alebo druhý pilier ešte nemáte, radi vám pomôžeme a danú vec spoločne vyriešime. Stačí nás kontaktovať.

Zdroje:

  • www.kooperativa.sk
  • www.kooperativadss.sk
  • www.trend.sk
  • www.forbes.sk

Poskytovanie finančného sprostredkovania vnímam ako službu, ktorá musí byť založená na pravdivosti, odbornosti, dôvere a vytváraní vzťahu medzi klientom a sprostredkovateľom. Z toho dôvodu sa v tejto oblasti neustále vzdelávam a pracujem na odbornosti, aby som klientom poskytol profesionálny pohľad na každú z oblasti financií. Viac o mne

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ... Prihlásením sa súhlasíte so spracovaním osobných údajov.

Súvisiace články

Poistenie

Cestujete autom na dovolenku? Kompletný sprievodca poistením auta

Juraj Špes

Juraj Špes 11.07.2024

Hypotéky

Daňový bonus a pomoc od štátu pri navýšení splátok hypotekárnych úverov

Juraj Živický

Juraj Živický 07.06.2024

Nezaradené

Ahoj svet!

05.06.2024