Hypotéky

Zmena v splácaní hypoték od 1.9.2023

Splácanie hypotekárnych úverov dostáva nové pravidlo. Poslanci Národnej rady SR schválili, že mimoriadne splátky hypoték už bude možné robiť nielen raz do roka, ale hoci aj každý mesiac, a to bez sankcií zo strany banky. 

Ako fungovali mimoriadne splátky doteraz ? 

Novela zákona o úveroch na bývanie vlastne rozširuje doteraz existujúce možnosti na platenie mimoriadnych splátok za hypotekárne úvery. V súčastnosti platí, že dlžník môže raz do roka uskutočniť mimoriadnu splátku svojej hypotéky až do výšky 20 % z istiny (zostatku) úveru. 

Existuje tiež možnosť, zaplatiť mimoriadnu splátku k dátumu refixiácie úrokovej sadzby (tzv. k výročiu FIXácie úroku). Takáto splátka je dnes bez obmedzenia z pohľadu jej výšky a tiež je bez poplatku. Nevýhodou je, že sa dá urobiť len raz za 3, 5, 7 rokov podľa toho akú FIXáciu má klient nastavenú. Toto by mala byť však už čoskoro minulosť a do platnosti prídu nové pravidlá. Novela sa však týka len úverov na bývanie – hypotekárnych úverov (zabezpečených nehnuteľnosťou), nie spotrebných úverov! 

Ako to bude fungovať po novom ? 

Novela zákona o úveroch na bývanie prináša novinky v podobe mimoriadných splátok hypotekárnych úverov, ktoré je po novom možné bez poplatku navyše alebo sankcie urobiť dvanásťkrát v roku. Podmienkou je len, aby suma počas roka splatená navyše nepresiahla v celkovom súčte 30 % z istiny (zostatku) úveru. 

Prechodné obdobie je určené pre banky, ktoré majú novinku implementovať do svojich bankových systémov. Z tohto dôvodu začnu nové podmienky používať v praxi až od 1. septembra 2023.

Zdroje:
https://www.pexels.com/
https://www.forbes.sk
https://tvnoviny.sk/ekonomika
https://ekonomika.pravda.sk/ludia

Poskytovanie finančného sprostredkovania vnímam ako službu, ktorá musí byť založená na pravdivosti, odbornosti, dôvere a vytváraní vzťahu medzi klientom a sprostredkovateľom. Z toho dôvodu sa v tejto oblasti neustále vzdelávam a pracujem na odbornosti, aby som klientom poskytol profesionálny pohľad na každú z oblasti financií. Viac o mne

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Galérie

Prosight Gala 2024

Juraj Živický

Juraj Živický 28.02.2024

Osobné financie

Daň z nehnuteľností za rok 2023

Juraj Živický

Juraj Živický 17.01.2024

Galérie

Ročné vyhodnotenie 2023

Monika Cehulová

Monika Cehulová 17.01.2024