Investovanie

Chceš zbohatnúť? Investuj!

V poslednej dobe sa v rôznych médiách skloňuje pojem inflácia. Aj keď je nám toto slovo dobre známe, rozumieme o čo vlastne ide a ako tento trend zvyšujúcej inflácie môže ovplyvniť aj vaše financie? Viete, ako sa brániť inflácií, aby mala čo najmenší dopad na vašu rodinnú ekonomiku?
Ak hľadáte odpovede na tieto otázky, ste tu správne. Ponúkame vám pár tipov a rád ako sa zorientovať aj v tejto problematike.

Čo je teda inflácia?

V trhovej ekonomike sa ceny tovarov a služieb menia v závislosti od dopytu. Kým jedny ceny rastú, iné zasa klesajú. O inflácii hovoríme vtedy, keď dochádza k všeobecnému rastu cien, nie len k rastu cien pri jednotlivých položkách. V praxi to znamená, že za jedno euro sa toho dá dnes kúpiť menej ako včera. Inflácia teda znehodnocuje menu v čase. A tento negatívny dopad sa týka každého z nás. Z dlhodobého hľadiska nám inflácia znehodnocuje náš majetok.

Uvediem príklad: Ak mám dnes na bežnom účte odložených 10 000€ za tri roky ich hodnota pri ročnej inflácií 3% bude iba 9 127€. Väčina Slovákov má svoje financie uložené práve takýmto spôsobom – na bežnom účte v banke.

Ako si môžem chrániť svoje peniaze pred infláciou?

Najefektívnejšou metódou ako predísť znehodnocovaniu peňazí v čase je investovanie. Pri tomto procese dochádza k opačnému efektu, teda k zhodnocovaniu peňazí. Inými slovami, peniaze zarábajú ďalšie peniaze a tým sa zveľaďuje náš majetok, čo je ďalší z cieľov investovania.

Ako, kedy a kde môžem investovať?

Dnešný trh ponúka rôzne možností investičných fodov a spôsobov pasívneho investovania. Časom overené možností sú dlhopisy, realitné fondy, akciový trh alebo indexové fondy. Avšak prvým krokom k investovaniu je vytvorenie finančnej rezervy.

Finančná rezerva ako základ investovania

Každý, kto dnes disponuje finančnou rezevervou povie, že je to istý druh slobody. Ľahšie sa čelí nečakaným výdavkom alebo neočakávaným životným situáciam, ak viem, že na dosah ruky mám odložené peniaze pre tento prípad. Každá domácnosť je iná a má svoje špecifiká, preto neexistuje univerzálna čiastka, ktorú by bolo vhodné mať ako rezervu. Z pravila platí, že mal by to byť kapitál rovnajúci sa dvoj až trojnásobnému mesačného príjmu v domácnosti.

Správne investovanie musí byť dlhodobé, ale ak však investujeme bez krátkodobej rezervy je to nezmysel. Situácia, kedy kvôli nejakej kríze musíte vybrať peniaze z vašich dlhodobých investícií práve v čase, kedy bude na trhu dočasný pokles, zmarí vaše ciele a určite vám nezveľadí váš majetok. Preto finančná rezerva je východiskový bod v investovaní.
Ak je to pre vas nová informácia začnite, čo najskôr. Jednoducho si každý mesiac odkladajte aspoň 10% z vášho mesačného príjmu. Za rok si našetríte 1,2- násobok mesačného platu a za necelé tri roky už budete mať na účte slušnú finančnú rezervu. Potom je ideálne začať s pasívnym investovaním.

Čo je pasívne investovanie?

Pasívne investovanie je spôsob investovania, ktorý sa nesnaží prekonať trh, ale jednoducho ho nasleduje. Vychádza z predpokladu, že individuálny investor má veľmi malé šance investovaním zarobiť viac ako trh. Výhodou pasívneho investovania je, že nevyžaduje toľko času, nevstupuje do toho ľudský faktor teda je menšia pravdepodobnosť zlyhania a rovnako obsahuje oveľa menej vstupných poplatkov.

Spomedzi týchto riešení sa do popredia dostávajú práve indexové fondy a priťahujú pozornosť nových ale aj skúsenejších investorov.
Indexové fondy sa označujú aj ako nástroj pasívného investovania a to práve kvôli tomu, že si od investorov vyžadujú minimum pozornosti a aktivity. Okrem tohto benefitu, ponúkajú indexy aj široké rozloženie portfólia, diverzifikáciu, čo znižuje mieru rizika investície a naopak zvyšuje jej atraktivitu.

Záver

Ak vás téma investovania zaujala a máte chuť zveľadiť váš majetok zdlhodobého hlľadiska, neváhajte nás kontaktovať. Radi prípravíme riešenie šité Vám na mieru.

Zdroje:
https://erikpastircak.sk/blog/investicie/ako-zabranit-znehodnoceniu-penazi-v-case/
https://www.ecb.europa.eu/ecb/educational/explainers/tell-me-more/html/what_is_inflation.sk.html
https://www.finax.eu/sk/blog/financna-rezerva-ciel-s-ktorym-by-ste-mali-sporenie-zacat

Poskytovanie finančného sprostredkovania vnímam ako službu, ktorá musí byť založená na pravdivosti, odbornosti, dôvere a vytváraní vzťahu medzi klientom a sprostredkovateľom. Z toho dôvodu sa v tejto oblasti neustále vzdelávam a pracujem na odbornosti, aby som klientom poskytol profesionálny pohľad na každú z oblasti financií. Viac o mne

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Galérie

Prosight Gala 2024

Juraj Živický

Juraj Živický 28.02.2024

Osobné financie

Daň z nehnuteľností za rok 2023

Juraj Živický

Juraj Živický 17.01.2024

Galérie

Ročné vyhodnotenie 2023

Monika Cehulová

Monika Cehulová 17.01.2024