Investovanie

Výhody investovania do ETF v porovnaní so „stock pickingom“

Výhody investovania do ETF v porovnaní so „stock pickingom“: Prečo je to ideálnejšie práve
pre bežných investorov, ktorí neplánujú hlbšie rozumieť investovaniu?

Vstup do sveta investícií je komplexná záležitosť, ktorá vyžaduje určitú mieru ekonomických znalostí a zručností. Pre jednotlivcov, ktorí nemajú ucelený pohľad na financie, je kľúčové nájsť jednoduchú, no efektívnu metódu zhodnocovania peňazí. Najčastejšie sa vyskytujúcim problémom v danej oblasti je, či si vybrať investovanie do konkrétnych akcií spoločností, teda „stock picking“, alebo sa orientovať na burzové fondy, teda „ETF“. Pri porovnaní týchto dvoch alternatív je zrejmé, že z pohľadu bežného investora, ktorý nemá v úmysle hlbšie nazrieť do investičných tajomstiev, môže práve ETF byť tou správnou a výhodnou voľbou.

Diverzifikácia rizika

Jedným z primárnych argumentov v prospech investovania do ETF je možnosť diverzifikácie, teda rozloženia rizika. Tieto fondy zvyčajne obsahujú súbor rôznych aktív, často stoviek alebo dokonca tisícok rôznych akcií. A tak je vaša investícia rozdelená medzi viacero spoločností v rámci celého trhu, čo značne znižuje riziko, ktorému by ste potenciálne čelili. Napríklad, pri výbere akcií môžu nastať neočakávané udalosti, ktoré majú schopnosť dramaticky ovplyvniť ich hodnotu. Okrem toho, diverzifikované portfólio ETF poskytuje väčšiu stabilitu a ochranu pred intenzívnymi stratami.

Nevyžaduje sa odbornosť

Investovanie do konkrétnych akcií vyžaduje komplexné skúsenosti ako poznanie trhu, analýzu finančných správ, a sledovanie trendov. Práve preto by takáto forma investovania mohla priniesť výrazné komplikácie pre bežného investora, ktorý nemá záujem o hlbšie poznanie. ETF fondy sú skrátka navrhnuté tak, aby boli jednoduché na pochopenie a nevyžadovali intenzívnejšie vzdelávanie o konkrétnych spoločnostiach alebo trhových údajoch. Stačí, ak si vyberiete vhodný ETF fond, ktorý zodpovedá vašim cieľom a požiadavkám. Samozrejme, ani samotný proces výberu správneho ETF fondu nie je jednoduchý, a preto je vhodné sa poradiť s odborníkom.

Nízke náklady

Proces výberu akcií môže byť pomerne náročný z hľadiska financií. A to z toho dôvodu, že za každý nákup a rovnako aj predaj jednotlivých akcií platíte poplatky, ktorých výšku si, samozrejme, každý broker stanovuje inak. Naopak, ETF majú často neporovnateľne nižšie náklady, pretože sú spravované pasívne a zahŕňajú celý súbor aktív v jednej investícii. Nižšie bývajú takisto aj transakčné náklady, takže môžete investovať viac peňazí do konkrétnych aktív namiesto platenia zbytočných poplatkov.

Pasívny prístup

Pre väčšinu bežných investorov nie je cieľom tráviť veľa času sledovaním vývoja trhu. Z toho dôvodu, že ETF fondy umožňujú pasívny prístup k investovaniu, si stačí vhodne vybrať, investovať do neho, a nechať svoje investície rásť. Nemusíte si robiť starosti s každodenným sledovaním vývoja a reakciou na každú zmenu trhu.

V skratke, výber konkrétnych akcií môže byť vzrušujúci a ziskový, no vyžaduje si to aj značnú dávku úsilia a času. Pre obyčajného človeka môže byť investovanie do ETF fondov skvelým, ba až ideálnym, nástrojom na dosiahnutie dlhodobých cieľov. S nízkymi nákladmi, pasívnym prístupom a vyššou mierou stability a bezpečnosti, ktorú ponúkajú, ich možno považovať za optimálnu voľbu pre tých, ktorí hľadajú jednoduchý, ale zároveň efektívny spôsob investovania.

Zhrnutie výhod ETF fondov

1. Rast popularity ETF

Počet existujúcich ETF fondov sa v posledných rokoch výrazne zvýšil, čím sa stali populárnou voľbou pre investorov.

2. Správa aktív (AUM) ETF

Celková spravovaná hodnota aktív (AUM) vo fondoch ETF sa neustále zvyšuje, čo taktiež naznačuje ich rastúcu popularitu.

3. Náklady a výnosy

ETF často zaznamenávajú nižšie náklady a lepšiu výkonnosť v porovnaní s aktívnymi fondmi. Pre investora to v praxi znamená vyššie zhodnotenie a nižšie poplatky.

4. Diverzifikácia ETF

Jedna z výhod ETF je ich schopnosť poskytnúť investorom prístup k širokému portfóliu aktív v jednej investícii, čo pomáha regulovať riziko strát. V praxi to znamená, že investor investuje do viacerých spoločnosti nie len do jednej konkrétnej.

5. Investičné trendy

Investori stále častejšie využívajú ETF fondy, aby si zabezpečili diverzifikáciu a pasívne spravované portfóliá.

6. Riziko výberu akcií

Samostatný výber akcií môže priniesť výraznejšie fluktuácie a vyššie riziko nielen pre investorov, ktorí nemajú dostatočné odborné znalosti, ale aj pre skúseného investora je nesmierne ťažká úloha odhadnúť správny nákup a predaj akcie konkrétnej spoločnosti.

7. Časová náročnosť

Výber a sledovanie individuálnych akcií vyžaduje čas a úsilie. Naopak, investovanie do ETF môže byť efektívnejšou cestou pre tých, ktorí nemajú v pláne stráviť dlhé hodiny sledovaním trhu.

8. Radi Vám poradíme

S výberom správneho riešenia Vám radi poradíme. Stačí nás kontaktovať.

Investovanie je skvelá voľba ako si budovať majetok a dosiahnúť svoje investičné ciele. Preto je dôležité a kľúčové vybrať správne finančné nástroje. V prípade otázok Vám radi pomôžeme.


Zdroje:
Odborné individuálne vzdelávanie
https://www.pexels.com/photo/fingers-on-ipad-with-graph-on-screen-5833772/

Byť kvalitným finančným sprostredkovateľom pre mňa znamená neustále vzdelávanie aby som svojou odbornosťou vedel poskytnúť klientom najlepšie riešenie pre ich potreby. Zároveň svoju prácu robím objektívne a charakterne. Spoluprácou so mnou získate pohľad z odbornej stránky, porovnanie viacerých riešení tak aby sme vždy spolu s vami vybrali tú najlepšiu možnosť.  

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Galérie

Prosight Gala 2024

Juraj Živický

Juraj Živický 28.02.2024

Osobné financie

Daň z nehnuteľností za rok 2023

Juraj Živický

Juraj Živický 17.01.2024

Galérie

Ročné vyhodnotenie 2023

Monika Cehulová

Monika Cehulová 17.01.2024