Poistenie

Čo si nezabudnúť pribaliť na letnú dovolenku?

Letné obdobie je čas, keď väčsina z nás rozmýšľa nad dovolenkou pri mori. Menej obľúbenou činnosťou je už balenie batožiny a tu netreba zabúdať pribaliť aj cestovné poistenie. 

Účelom cestovného poistenia je, aby sme to, čo nám kryjú naše zdravotné poisťovne na Slovensku, mali kryté aj v zahraničí. Ide hlavne o poistenie liečebných nákladov napríklad v prípade ochorenia, predpísania liekov, operácie, repatriácie atď. Ak cestovné poistenie podceníte, môžete na to nepríjemne doplatiť a z pár eurovej dovolenky sa stane niekoľko tisícová. Prečo cestovné poistenie nepodceňovať a čo je jeho účelom sa dozviete v našom podcaste Na Rovinu online.

Niekto si povie, že ak má európsky preukaz poistenca, tak mu poistenie do zahradičia netreba. Áno, z európského preukazu zdravotného poistenia máte nárok na zdravotné ošetrenie v akejkoľvek členskej krajine EÚ, Európskom hospodárskom priestore a vo Švajčiarsku. Výdavky spojené s ošetrením sú kryté, ale len v štátnych zdravotníckych zariadeniach. Súkromné zariadenia však tento preukaz neakceptujú. Treba počítať s tým, že za niektoré úkony si budete musieť priplatiť, napríklad 20 až 30 % z ceny liekov alebo výkonu. Dôležitosť cestovného poistenia si ukážeme na niekoľkých príkladoch za rok 2022, ktoré museli riešiť poisťovne:

  • Nemecko – liečebné náklady – 8 938 € – covid a následne úmrtie s repatriáciou
  • Francúzsko – liečebné náklady – 2 539 € – ľadvinový záschvat s hospitalizáciou 3 dni
  • Zanzibar – storno zájazdu – 6 301 € – operácia a následne 6 týždňov nemôcť cestovať
  • USA – liečebné náklady – 65 000 € – vyskočené rameno + zlomenina v oblasti kľúčovej kosti – nutná operácia s hospitalizáciou
  • Uruguay – liečebné náklady – 28 000 € – poranenie hlavy pri páde – nutná okamžita operácia a hospitalizáciou
  • Švajčiarsko – liečebné náklady – 9 000 € – operácia kolena po páde pri lyžovačke 

Cestovné poistenie odporúčame nepodceňovať a zodpovedne si ho pribaliť do svojej batožiny. Získame tým pomyselný dáždnik počas celej našej dovolenky. Ak Vás zaujíma koľko stojí cestovné poistenie kontaktujte nás. Viac o cestovnom poistení a o tom, čo je jeho účelom sa dozviete v našom podcaste Na Rovinu online.

Zdroje:
https://www.pexels.com/
https://www.prosight.sk/blog/
https://www.trend.sk/

Poskytovanie finančného sprostredkovania vnímam ako službu, ktorá musí byť založená na pravdivosti, odbornosti, dôvere a vytváraní vzťahu medzi klientom a sprostredkovateľom. Z toho dôvodu sa v tejto oblasti neustále vzdelávam a pracujem na odbornosti, aby som klientom poskytol profesionálny pohľad na každú z oblasti financií. Viac o mne

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ... Prihlásením sa súhlasíte so spracovaním osobných údajov.

Súvisiace články

Poistenie

Cestujete autom na dovolenku? Kompletný sprievodca poistením auta

Juraj Špes

Juraj Špes 11.07.2024

Hypotéky

Daňový bonus a pomoc od štátu pri navýšení splátok hypotekárnych úverov

Juraj Živický

Juraj Živický 07.06.2024

Nezaradené

Ahoj svet!

05.06.2024