Poistenie

Čo si nezabudnúť pribaliť na letnú dovolenku?

Letné obdobie je čas, keď väčsina z nás rozmýšľa nad dovolenkou pri mori. Menej obľúbenou činnosťou je už balenie batožiny a tu netreba zabúdať pribaliť aj cestovné poistenie. 

Účelom cestovného poistenia je, aby sme to, čo nám kryjú naše zdravotné poisťovne na Slovensku, mali kryté aj v zahraničí. Ide hlavne o poistenie liečebných nákladov napríklad v prípade ochorenia, predpísania liekov, operácie, repatriácie atď. Ak cestovné poistenie podceníte, môžete na to nepríjemne doplatiť a z pár eurovej dovolenky sa stane niekoľko tisícová. Prečo cestovné poistenie nepodceňovať a čo je jeho účelom sa dozviete v našom podcaste Na Rovinu online.

Niekto si povie, že ak má európsky preukaz poistenca, tak mu poistenie do zahradičia netreba. Áno, z európského preukazu zdravotného poistenia máte nárok na zdravotné ošetrenie v akejkoľvek členskej krajine EÚ, Európskom hospodárskom priestore a vo Švajčiarsku. Výdavky spojené s ošetrením sú kryté, ale len v štátnych zdravotníckych zariadeniach. Súkromné zariadenia však tento preukaz neakceptujú. Treba počítať s tým, že za niektoré úkony si budete musieť priplatiť, napríklad 20 až 30 % z ceny liekov alebo výkonu. Dôležitosť cestovného poistenia si ukážeme na niekoľkých príkladoch za rok 2022, ktoré museli riešiť poisťovne:

  • Nemecko – liečebné náklady – 8 938 € – covid a následne úmrtie s repatriáciou
  • Francúzsko – liečebné náklady – 2 539 € – ľadvinový záschvat s hospitalizáciou 3 dni
  • Zanzibar – storno zájazdu – 6 301 € – operácia a následne 6 týždňov nemôcť cestovať
  • USA – liečebné náklady – 65 000 € – vyskočené rameno + zlomenina v oblasti kľúčovej kosti – nutná operácia s hospitalizáciou
  • Uruguay – liečebné náklady – 28 000 € – poranenie hlavy pri páde – nutná okamžita operácia a hospitalizáciou
  • Švajčiarsko – liečebné náklady – 9 000 € – operácia kolena po páde pri lyžovačke 

Cestovné poistenie odporúčame nepodceňovať a zodpovedne si ho pribaliť do svojej batožiny. Získame tým pomyselný dáždnik počas celej našej dovolenky. Ak Vás zaujíma koľko stojí cestovné poistenie kontaktujte nás. Viac o cestovnom poistení a o tom, čo je jeho účelom sa dozviete v našom podcaste Na Rovinu online.

Zdroje:
https://www.pexels.com/
https://www.prosight.sk/blog/
https://www.trend.sk/

Poskytovanie finančného sprostredkovania vnímam ako službu, ktorá musí byť založená na pravdivosti, odbornosti, dôvere a vytváraní vzťahu medzi klientom a sprostredkovateľom. Z toho dôvodu sa v tejto oblasti neustále vzdelávam a pracujem na odbornosti, aby som klientom poskytol profesionálny pohľad na každú z oblasti financií. Viac o mne

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Galérie

Prosight Gala 2024

Juraj Živický

Juraj Živický 28.02.2024

Osobné financie

Daň z nehnuteľností za rok 2023

Juraj Živický

Juraj Živický 17.01.2024

Galérie

Ročné vyhodnotenie 2023

Monika Cehulová

Monika Cehulová 17.01.2024