Poistenie

Čo si pribaliť na turistiku?

Horská záchranná služba každoročne zverejní štatistiky ich práce za daný rok. Smutná štatistika za rok 2022 ukazuje to, že minulý rok sa niesol v znamení najvyššieho počtu úmrtí v horách za posledných 10 rokov. Poistenie do Tatier alebo iných hôr je pre každého, kto si nedá ujsť pobyt v slovenských horách. Či už sa rozhodnete pre zimnú lyžovačku alebo pre letnú turistiku určite nezabudnite pribaliť tento druh poistenia. Ročné cestovné poistenie, totiž neplatí na území Slovenska. Zároveň si treba uvedomiť aj to, že životné poistenie kryje naše zdravie, nie náklady na prípadný zásah Horskej záchrannej služby.

Horská záchranná služba má na svojom webe zverejnený cenník nákladov a cenník činností. Po zrealizovanom zásahu Ti jednotlivé položky jednoducho naúčtuje a pošle ti faktúru. V Zákone č. 544/2002 Z. z. o horskej službe, je uvedné nasledovné:

„osoba, ktorá sa nachádza v horskej oblasti, je povinná uhradiť horskej službe náklady spojené s výkonom záchrannej činnosti alebo s pátraním, ktoré sa jej týkajú: to neplatí, ak osoba nie je plnoletá alebo nemá spôsobilosť na právne úkony alebo ide o náklady po osobe, ktorá zomrela pred záchrannou činnosťou alebo počas nej.“

Táto zložitá formulácia preložená do ľudskej reči vlastne znamená, že ak budeš v horskej oblasti potrebovať pomoc horských záchranárov, všetky náklady budeš musieť horskej službe uhradiť.  To samozrejme neplatí, ak máš uzatvorené poistenie do hôr. 

Koľko stojí zásah horskej záchrannej služby?

Hodina práce jedného horského záchranára v bežných podmienkach Ťa bude stáť približne 32 €. Príplatok za sťažené prostredie  sa môže vyšplhať až na 69 € pre jedného záchranára za jednu hodinu. 

Cena za výjazd auta alebo snežného skútra stojí približne 4 €/km. Cena  výjazdu štvorkolky sa pohybuje od 2€ do 3 €/km.

Ceny záchranných akcií s použitím vrtuľníka sa pohybujú  v rozmedzí 4 000 až 5 000 €. Pri nedobrovoľnom leteckom výlete sa Ťa teda turistika alebo zimná lyžovačka poriadne predraží. 

Ak nechceš, aby Ťa vyvrtnutý členok stál tretinu ročného platu, máš na výber z dvoch možností: nikam nechoď alebo sa poisti. My Ti samozrejme odporúčame druhú možnosť. 

Cena poistenia do hôr sa odvíja od rozsahu zvoleného krytia. Balíky zahŕňajúce krytie nákladov na zásah Horskej záchrannej služby Ťa vyjdú približne 1 – 1,50 € za deň. Ak sa chcete v horských oblastiach venovať horolezectvu, skialpu, horskej cyklistike alebo inému športu, prípadne obľubuješ extrémnu turistiku mimo značených trás, zaplatíš za jeden deň poistenia 2,50 – 3,50 € za deň.

Ročné poistenie je v prepočte výrazne lacnejšou voľbou. Najlacnejšie balíčky sa pohybujú už od 17 € za rok na osobu. Pri extrémnych balíčkoch hovoríme o približne 40 € na celý rok.

Zdroje:
https://www.ate.sk/sk/o-nas/vzzs/
https://hzs.sk/
https://www.pexels.com/sk-sk/

Článok bol aktualizovaný 16.4.2024

Poskytovanie finančného sprostredkovania vnímam ako službu, ktorá musí byť založená na pravdivosti, odbornosti, dôvere a vytváraní vzťahu medzi klientom a sprostredkovateľom. Z toho dôvodu sa v tejto oblasti neustále vzdelávam a pracujem na odbornosti, aby som klientom poskytol profesionálny pohľad na každú z oblasti financií. Viac o mne

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Galérie

Prosight Gala 2024

Juraj Živický

Juraj Živický 28.02.2024

Osobné financie

Daň z nehnuteľností za rok 2023

Juraj Živický

Juraj Živický 17.01.2024

Galérie

Ročné vyhodnotenie 2023

Monika Cehulová

Monika Cehulová 17.01.2024