Investovanie

Oplatí sa sporenie od Prima banky s 5% úrokom?

Žijeme v dobe, kde na nás z každej strany číha nejaká reklama. Rovnako žijeme v dobe, kedy sa každý z nás za niečim ponáhľa a tak nemáme čas sledovať detaily a malé písmenka. Finančná gramotnosť je na Slovensku pomerne slabá a nevedomosť ľudí rozumieť sa peniazom vo veľkom zneužívajú niektoré banky, poisťovne či finančný poradcovia.

Jednou z pútavých reklám, ako zaujať klienta, má aj jedna z veľkých bánk na Slovensku – Prima Banka. Sporenie s 5% ročným úrokom od Prima banky priťahuje ľudí už dlhšie obdobie. Je to až podozrivo veľa a možno aj vás zaujíma to, čo sa za tým skrýva.

Ako uvádza na svojej stránke, bilbordoch, v reklamách či v rádiu – ponúkajú tzv. sporenie, ktoré nikdy nebolo výhodnejšie. Poďme sa spoločne pozrieť na to, či je tento produkt naozaj tak výhodný ako sa o ňom píše a hovorí.

Podmienky sporenia s 5% úrokom od Prima banky (učinné od 19.08.2023 vrátane)

Ako každé sporenie aj to od Prima banky má svoje podmienky a pravidlá. Toto sú tie základné:

  • Je to sporenie k osobnému účtu, detskému účtu alebo študentskému účtu. Takže úplne najzákladnejšia podmienka je mať v Prima banke zriadený osobný účet. A ten niečo stoj, čo si ukážeme nižšie na príklade.
  • Sporenie môže byť vo výške od 10 do 50 € mesačne (k študentskému max. 30 € mesačne a k detskému max. 20 € mesačne).
  • Sporiť môžete 12, 18 alebo 24 mesiacov (na detskom účte 36 alebo 60 mesiacov).
  • K jednému osobnému účtu je možné otvoriť maximálne 3 sporenia.
  • Za sporenie neplatíte žiaden poplatok. Platíte však sa účet, ktorý musíte mať, ak chcete sporenie s 5% úrokom.

Na prvý pohľad to nevyzerá až tak zle. Poďme však spoločne poukázať aj na tie veci, ktoré už vyzerajú menej dobre. Tu je zopár z nich:

  • Poplatok za vedenie účtu je 4,90 € mesačne. Oproti iným bankám to síce nie je veľa, ale ťažko sa dostaneme na 100% zľavu z poplatku za vedenie účtu.
  • Doba sporenia je presne limitovaná – dostávame sa k tomu, že tento produkt vyzerá ako terminovaný vklad. Môžete si sporiť 12, 18 alebo 24 mesiacov. Na detskom účte je to 36 alebo 60 mesiacov. Ani o deň menej, ani o deň viac.
  • Po celý čas musíte vkladať vopred dohodnutú sumu. Nemôžete vkladať menej, nemôžete vkladať viac, nemôžete vložiť jednorázovo ani cent navyše a nemôžete vynechať ani jeden mesačný vklad.
  • Úrok je pripisovaný až na konci kalendárneho roka.
  • Pri predčasnom výbere prichádzate úplne o všetky úroky. Nedostanete absolútne nič, len svoj vklad.

Prečo sa sporenie neoplatí?

Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako sporenie od Prima banky vyzerá v číslach. Nižšie sme pre Vás pripravili jednoduchý prepočet v ktorom sme rátali s sporením 50 € mesačne čo je maximálna možná čiastka, ktorú vieme na jednom sporení odkladať. Zaujímavý je výsledok sporenia, ak zarátame povinný mesačný poplatok 4,90 € za vedenie účtu. Odpoveď nájdete na následujúcom obrázku.

Zdroj: Prepočet autora ku dňu publikácie článku

Ako môžeme vidieť na obrázku uvedenom vyššie po zarátaní povinného poplatku za vedenie účtu sporenia po 12, 18 alebo 24 mesiacoch je výsledok sporenia mínusový (-28,80 až 57,60 €).

Ešte horšie to dopadne, ak by ste sporenie otvorili k detskému účtu. Tu môžeme odkladať 10 alebo 20 € mesačne po dobu 36 alebo 60 mesiacov. Ani v tomto prípade sa nevyhneme povinnému poplatku za vedenie účtu. Konkrétne čísla si môžete pozrieť na ďalšom obrázku.

Čísla hovoria samé za seba. V tomto prípade rátame so stratou -140,40 až 234 €. Matematika sa nijako nedá obísť a tak jednoznačne odporúčam zvážiť, či je výhodné alebo nevýhodné toto sporenie. Na trhu existuje viacero efektívnejších investičných nástrojov, ktoré okrem bezplateného vedenia účtu ponúkajú výber kedykoľvek, počas celej dohodnutej doby. Rovnako existujú produkty, ktoré nedefinujú to, koľko môžete vkladať.

Komu sa sporenie oplatí?

  • Ak už máte účet v Prima banke a musíte ho tam mať napr. kvôli hypotéke a poplatok platíte tak či tak – v tom prípade by ste ďalší poplatok neplatili.
  • Ak vám nevadí viazanosť finančných prostriedkov – to, že ich nemáte k dispozícií skôr, ako ste si nastavili dohodnutú dobu. V opačnom prípade nedostanete žiaden úrok, len svoj vklad.
  • Ak viete dodržať pravidelné sporenie rovnakej sumy v den istý deň, každý mesiac dohodnutú dobu.

Národná banka Slovenska upozornila na tento produkt

Národná banka Slovenska (NBS) uložila Prima banke zákaz používať nekalú obchodnú praktiku, ktorú mala využiť v rámci svojej reklamnej kampane o sporiacom účte s 5% úrokovou sadzbou.

Rozhodnutie NBS v prvom stupni.

Prima banka sa podľa vyjadrenia NBS v rámci svojej nekorektnej reklamy dopustila klamlivej obchodnej praktiky, ktorá bola priamo spojená s propagáciou, ponukou a podporou predaja sporiacich účtov. Porušila tak zákon o ochrane spotrebiteľa č. 250/2007 Z. z.

Banka v nej síce uvádzala výšku úrokovej sadzby úročiacu vklad na sporiacom účte, ale opomenula zreteľne uviesť ďalšie podstatné informácie o sporiacich účtoch – konkrétne povinnosť zriadenia osobného účtu, študentského účtu alebo detského účtu, lehotu sporenia, či minimálnu a maximálnu výšku vkladu. NBS pritom tvrdí, že ak nie je možné uviesť priamo tieto podstatné informácie, tak stačí tak urobiť aspoň prostredníctvom odkazu na ne.

Ak vás téma sporenia alebo investovania zaujíma, radi vám poradíme ako čo najlepšie danú vec vyriešiť a odporučíme správne investičné riešenie. Stačí nás kontaktovať.


Zdroje:
Tabuľky – vlastné prepočty autora článku ku dňu publikácie článku
https://www.primabanka.sk/sporenie-k-osobnemu-uctu
https://www.primabanka.sk/urokove-sadzby/produkty-v-ponuke
https://www.primabanka.sk/preview-file/us_obcania_19_08_2023-6101.pdf
https://www.expertnafinancie.sk/
https://www.finreport.sk/banky-a-poistovne/nbs-zakazala-prima-banke-pouzivat-nekalu-obchodnu-praktiku-v-reklame-na-slovensku-sa-to-stalo-prvy-raz/
https://e.dennikn.sk/3259543/prima-banka-ma-od-nbs-zakaz-pouzivat-reklamu-na-sporenie-so-sadzbou-5-ak-ju-nespresneni/
https://nbs.sk/dokument/9262a35e-c072-476a-9076-cfee16d46fda/stiahnut/?force=true
https://nbs.sk/vyroky/18452


Poskytovanie finančného sprostredkovania vnímam ako službu, ktorá musí byť založená na pravdivosti, odbornosti, dôvere a vytváraní vzťahu medzi klientom a sprostredkovateľom. Z toho dôvodu sa v tejto oblasti neustále vzdelávam a pracujem na odbornosti, aby som klientom poskytol profesionálny pohľad na každú z oblasti financií. Viac o mne

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Investovanie

Chceš zbohatnúť? Investuj!

Juraj Živický

Juraj Živický 23.02.2023